CREU DEL CEMENTIRI

FICHA TÉCNICA

DENOMINACIÓ: CREU DE SEPULTURA- CREU DE CEMENTIRI- "PRIGÓ"

 

Va ser col·locada en el cementiri vell, situat en la zona del Calvari, on ara està el Col·legi Públic, per la família Avinyó. Es tracta de la creu de pedra més antiga de la província

 

És de pedra gòtica, trebolada, llisa, amb basament quadrat, pedestal circular, canya i capitel octogonat. En el capitel té les imatges de Sant Pere, Sant Jaume (Santiago) i Sant Miquel i Sant Joan

A l'anvers de la Creu està el Crist cruxificat en el mig i Maria i Joan Evangelista als costats.

 

 

 

En el revers està en el centre Santa Maria rodejada d'àngels.

Es una creu de gran mèrit digna de ser traslladada al nou cementiri i col·locada en el centre, tal com es va fer l'any 1911, encara que es tracta d'una rèplica.

 

Revers: ACI JAEN ELS AVINYONS G AVINYO- M FEV

(Ací jeuen els Avinyons, Giamó Avinyó em feu)

 

- Anvers: FON FEYT A L.AN DE NRE SENYOR MCCCLXXIIII PER MA D.EN GIAMO AVINYO

(Fou feta l'any de Nostre Senyor de 1374 per mà de Giamó Avinyó)

 

Detall de la creu amb la figura de Santiago Apòstol, una senyal d'indubtable significat "jacobeo".

Réplica de la Creu de pedra del cementiri vell (El Calvari), obra de Guiamó Avinyó 1374.

La creau situada incialment en el cementiri vell (Calvari), fou traslladada l'any 1911 al cementiri actual. Fou la única creu de pedra que va resistir intacta després del furor iconoclasta de l'any 1936 (Guerra Civil Espanyola).

 


 

 PRESENTACIÓ DEL NOU PEIRÓ DEL CEMENTIRI

Es considera el Prigó de Catí com una de les senyals jacobees més antigues que conserva la província de Castelló i que marcaven el pas del Camí de Santiago.

El divendres, dia 13 de juliol, ha tingut lloc a l'església parroquial "Ntra. Sra. de l'Assumpció" de Catí la presentació del nou peiró del cementiri després de la seua recent restauració a càrrec de la Fundació d'En Balasc d'Alagó.

Aquesta creu principal del cementiri del poble, declarada Bé d'Interés Cultural (BIC) va ser retirada el mes de novembre de l'any passat per a procedir a la seua urgent restauració i procés de còpia.

Aquesta creu, de la familia Avinyó, fou esculpida l'any 1374 per Guiamó Avinyó i colocada a l'antic cementeri  del Calvari. L'any 1911 fou traslladada a l'actual cementeri (dins de cinc anys s'hagués celebrat el centenari del seu trasllat)

És de les úniques creus que no fou destruïda l'any 1936.

Darrerament la creu estava un poc contaminada amb líquens i requeria d'una restauració. Per aquest motiu les autoritats van prendre la decisió de retirar la creu.

Al mateix temps que s'ha procedit a la restauració de la creu s'ha procedit també a esculpir una segona creu, còpia o rèplica de l'original que s'ha col·locat al cementeri.

La creu original restaurada, degut a la seua importància,  es guardarà en un lloc més segur del poble  per evitar un nou deteriorament o un possible robatori. De moment estarà al costat de l'altar de l'església aguardant que s'habilite un lloc adequat a l'ajuntament.

 

Presentació a l'església parroquial el divendres, dia 13 de juliol  

Laura Peñarroya, Miguel A. Mulet, Javier Vicente i Manuel Puig en l'acte de presentació

 

 

En l'acte de presentació han intervingut en primer lloc l'alcalde de Catí, En Manuel Puig, la gerent de la Fundació, Laura Peñaroya, Javier Vicente, fundador i president de l'Associació dels Amics de la Ruta Jacobea de Castelló. Ha tancat les paraules de presentació Miguel Ángel Mulet.

A continuació la directora técnica i restauradora de la Fundació, Ana Cañizares ens ha explicat tot el procés d'ingenieria seguit en el procés de restauració del monument des de que va començar el seu tractament fins al resultat actual.

En l'acte han participat també el diputat Carlos Murria, Pepe Gil, tots els membres de la Corporació Municipal i gran número de persones del poble catinenc i alguns visitants.


COMUNICADO DE LA FUNDACIÓN BLASCO DE ALAGÓN

 

La Fundación Blasco de Alagón recupera el "peiró" de Catí

El prigó de Catí es Bien de Interés Cultural (BIC) y señalaba el Camino de Santiago desde Castellón

 

CASTELLÓN: La Fundación Blasco de Alagón ha finalizado los trabajos de restauración del peiró de la localidad de Catí que había sufrido un importante deterioro como consecuencia de la erosión y de su ubicación a la intemperie.

La gerente de la fundación, Laura Peñarroya, ha visitado esta mañana la cruz ya restaurada junto al alcalde de la población, Manuel Puig y la restauradora de la fundación y responsable del proyecto de restauración Ana Cañizares. Igualmente también han asistido al acto diversos miembros de la Asociación de Amigos de la Ruta Jacobea Ultreia de Castellón, encabezados por su fundador y presidente, Javier Vicente. Y es que la obra restaurada, el Prigó de Catí, está considerado como una de las señales jacobeas que conserva la provincia de Castellón, enclaves que marcaban el paso del Camino de Santiago.

No en vano, este crucero es una de las señales jacobeas más antiguas de la provincia junto a la que se encuentra en la ermita de Sant Jaume de Fadrell. Ambas datan del siglo XIV, tal y como recordó el fundador de la asociación creada en 2004 cuyo objetivo es defender y promocionar el Camino de Santiago en Castellón.

Concretamente, el Prigó de catí, que se encontraba en un lamentable estado de conservación, es una obra realizada en el año 1374 por el artista Guiamó Avinyó. La cruz, declarada Bien de Interés Cultural (BIC) se encontraba originalmente en el cementerio de la localidad, donde ahora se ha colocado una réplica El original se puede visitar en la iglesia de la población a la espera de que se habilite un lugar en el Ayuntamiento de Catí.

El Prigó de Catí dispone de varias representaciones. Por una parte, uno de los frontales de la cruz está dedicado a la crucifixión de Cristo mientras que el otro representa a la Virgen Maria con el niño en brazos El capitel muestra por una parte los escudos de las familias que lo donaron y por otra a los cuatro evangelistas. Las cuatro representaciones corresponden con la iconografía habitual de este tipo de obras. Además, en uno de los laterales se conserva una imagen de Santiago Peregrino, razón por lo que la asociación Ultreia, de la que forman parte más de 70 personas, la ha considerado "señal jacobea".

Los peirons o cruces de término se colocaban en las entradas de los pueblos, en las encrucijadas de caminos, en los cementerios o en las plazas, por lo que estaban expuestos a la intemperie y a la erosión. Una de las principales causas de la degradación de estas cruces es el agua, mientras que la humedad favorece la aparición de microorganismos.

Esta cruz se encontraba en un muy mal estado, con una espesa capa de hongos y líquenes que cubrían toda la superficie, además de pérdida de la definición de sus formas que había ocasionado la erosión. El Prigó también presentaba una figura en el capitel que es originaria del bloque de piedra del que fue extraído.

Para restaurar la cruz del cementerio, ha sido necesario extraer la piedra de su lugar original, un trabajo que se realizó por fases. Posteriormente se llevó a cabo la limpieza de la costra biogenética, mientras que en una tercera etapa se eliminaron las sales solubles. A continuación se consolidó todo el material y se llevó a cabo la adhesión de los fragmentos y la reintegración volumétrica de la cruz.

La fundación Blasco de Alagón ha realizado una réplica de esta cruz para colocarla en su antiguo emplazamiento, en el cementerio municipal, y evitar que la original continúe degradándose. El prigó de Catí se encuentra ahora emplazado en la iglesia de la población, a la espera de la habilitación de un espacio en el Ayuntamiento.